« Emoties

Gepubliceerd op 05-01-2024

Boosheid, Vreugde, shock, verdriet, melancholie, angst en piekeren

 

Als je niet lekker in je vel zit, nergens zin in hebt, veel piekert, boos of verdrietig bent, bestaat de kans dat emoties teveel je dagelijkse leven beïnvloeden.

Wanneer bepaalde emoties voor een lange tijd aanhouden of wanneer emoties heel intens zijn, kunnen ze verstoringen in het lichaam veroorzaken
Maar verstoringen in het lichaam kunnen omgekeerd ook onze emoties beïnvloeden

Emotionele stress heeft direct effect op de circulatie van de Qi, de energie van het lichaam. In eerste instantie beïnvloed emotionele stress de vrije stroom van Qi, wanneer de emotie te lang aanhoudt of intens is, veroorzaakt deze een blokkade in het lichaam.
Met acupunctuur kun je de circulatie van de Qi herstellen en stress verminderen.

Binnen de Traditionele Chinese geneeswijze heeft elke van de 7 emoties een link naar een specifieke meridiaan (energiebaan)

 

* de levermeridiaan;

Boosheid en frustratie hebben invloed  op de lever. De spreekwoorden '” iets op je lever hebben”er is iets wat je heel erg dwars zit.  En “je gall spugen” je boosheid uiten zijn ons wel bekend.
De levermeridiaan heeft binnen de Chinese geneeswijze alles te maken met de vrije stroom van Qi ( energie)
Boosheid en frustratie sturen de energie naar boven. Bij teveel boosheid en frustratie zijn er veel klachten van het hoofd en de nek zoals hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus, pijnlijke nek en schouders. De Qi  in beweging zetten door een flinke wandeling of door te gaan sporten, kunnen ervoor zorgen dat je je hoofd leeg kunt maken en de Qi weer vrij gaat stromen.

* de hartmeridiaan

Vreugde en shock hebben invloed op het hart. Lachen en vreugde zijn goed voor het hart.
Wanneer het hart uit balans is kan er sprake zijn van hartkloppingen, over prikkelbaarheid, slapeloosheid en rusteloosheid.

* de longmeridiaan

Droefheid en melancholie hebben invloed op de longmeridiaan.
De longen zijn gekoppeld aan verdriet, droefheid, verlies en spijt over iets wat er in het verleden is gebeurd. Door deze gedachten naar het verleden niet te kunnen los laten en constant terug te gaan naar het moment van verdriet put de longenergie uit.

Kortademigheid, vermoeidheid, druk op de borst, depressie en huilen zijn klachten die hieruit voortkomen. Astma en andere longaandoeningen.
Het verdriet een plek geven zodat de energie van de longen weer optimaal wordt.

 

* de miltmeridiaan

Piekeren, overmatig studeren en veel denken hebben invloed op de miltmeridiaan.
Overwerk, gezin, piekeren over alles, zelfs over kleine dingen kan leiden tot obsessieve gedachten.
Alles veel te gehaast willen doen en jezelf een te hoge tijdsdruk opleggen zijn typisch bij een overbelasting van de milt. Andere klachten zijn buikpijn, opgeblazen gevoel in de buik, vermoeidheid, bleek gelaat, slechte concentratie en slecht geheugen.

Je zorgt beter voor je milt energie door minder hooi op je vork te nemen, met aandacht te eten en door zuivel, salades en koude dranken zoveel mogelijk te vermijden

 

* de niermeridiaan

 

Angst heeft invloed op de nier energie. De nieren zijn verantwoordelijk voor doelstellingen, onze drijfveer en wil.
Teveel angst laat de Qi dalen en maakt somber, nergens zin in hebben, het ontbreken van de wil om iets te ondernemen. Door het rustiger aan te doen, met goede voeding en voldoende slaap kun je de nierenergie versterken.

 

emoties-01704456522.jpg