« Zo vind je je veerkracht»

Gepubliceerd op 01-03-2021

In onze drukke maatschappij, waarin veel van ons geëist wordt voelen we ons vaak gespannen en stijf worden. Dit heeft volgens de Chinese geneeswijze te maken met ons Houtelement. Het voorjaar is de periode van het houtelement.

Wat is de eigenschap van hout in de natuur? Dat is vooral de veerkracht. Een boom dankt haar langdurig bestaan aan een goede veerkracht. Wordt zij droog, dan wordt zij stug en zal ze sneller omwaaien of breken. Zo is het ook met ons. Wanneer onze veerkracht verdwijnt worden we gespannen en breekbaar. We kunnen de situatie minder goed aan en worden sneller geïrriteerd, boos of depressief; minder veerkracht dus.

Wanneer het Houtelement zijn veerkracht verliest en jij je stug en onaardig gaat voelen kan je jezelf wat meer water of Yin geven.

Dat kan in de vorm van rust. Yin is de energie die bij rust hoort. Genoeg slapen bouwt Yin op, maar overdag kunnen we onszelf ook met Yin voeden. Dat betekent niet dat we de hele dag op de bank moeten gaan liggen,  maar dat je af en toe momenten van rust inbouwt.
Even iets voor jezelf doen, je daarmee even te verwennen, even aandacht aan jezelf besteden.
Doe een ademhalingsoefening, een meditatie of luister naar mooie muziek.
Daarnaast is de hout energie ook naar buiten gericht. Maak elke dag een wandeling en trek er op uit.
Dit zijn allemaal activiteiten die niet alleen rust zullen geven, maar ook je veerkracht verhogen.

echinacea-01614592322.jpg