Sportacupunctuur en Triggerpoint therapie

"Pijn oplossen door het losmaken van spierknopen."
Door verschillende oorzaken kunnen er zich pijnpunten in spieren ontwikkelen, ook wel myofasciale triggerpoints genoemd. Triggerpoints zijn kleine verhardingen,"knopen", die in een spier of fascieweefsel ontstaan als deze overbelast is (bijvoorbeeld door stress, of eenzijdige belasting) of gewond is geraakt (door trauma of chirurgische ingreep).

Ze zijn verantwoordelijk voor een te hoge spanning in de spier. Daarnaast veroorzaken ze afgeleide pijn in andere delen van het lichaam. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat triggerpoints in veel gevallen een belangrijke oorzaak zijn van pijn en bij vrijwel elk pijnprobleem op zijn minst een rol spelen.
Zodoende zijn triggerpoints de oorzaak van een heel scala aan pijnklachten zoals hoofdpijn, pijn in nek en kaak, in de onderrug, schouder, RSI, een tennisarm, knie etc.

In mijn praktijk worden twee methoden gebruikt voor de behandeling van triggerpoints.
Een diepe en een meer oppervlakkige werkwijze. Bij de diepe werkwijze wordt een acupunctuurnaald diep in de spierbuik gebracht waardoor een wat krampachtige sensatie wordt gevoeld. Soms kan er een soort twitch ontstaan in de spier. Deze methode kan in sommige gevallen pijnlijk zijn maar dit is kortdurend en het resultaat is vaak erg effectief. Bij de oppervlakkige methode wordt het triggerpoint gemasseerd of worden eventueel heel oppervlakkig (pijnloos) acupunctuurnaalden ingebracht. Deze methode geeft ook hele goede resultaten vooral als u naast de behandeling zelf thuis triggerpointmassage gaat toepassen.
Als triggerpointcoach behandel ik de triggerpoints en biedt begeleiding aan bij het zelf behandelen.

Mijn specialisatie is het behandelen van blessures. Ik heb een opleiding sport acupunctuur gevolgd in België. Dit is een perfecte combinatie met de triggerpoint therapie.